PMP Primer Masterclass Online Training
Shares

25 PMP Exam Questions and Answers

Shares

25 PMP Exam Questions 25 PMP Exam Questions 

 

  1.  At which stages of the life cycle will risk be identified?

 

  1. Initiation
  2. Planning
  3. Execution
  4. All phases

 

2.  If a dependency requires that design be completed before construction can start, this is an example of

 

  1. Discretionary dependency
  2. External dependency
  3. Mandatory dependency
  4. Scope dependency

 

3.  In the context of planning and control where do bar charts improve on network diagrams?

 

  1. Identifying logical relationships
  2. Calculating critical paths
  3. Identifying resource trade-offs
  4. Tracking progress or status

 

4.  The estimate for Task A is O=3, P=7, M=4. What would be the PERT estimate?

 

  1. 5 1/3 days
  2. 4 1/3 days
  3. 3 2/3 days
  4. 3 1/3 days

 

5.  Which project management tool would you use to identify the critical path?

 

  1. WBS
  2. Network diagram
  3. Project Control plan
  4. Bar chart

 

6.  In showing a milestone on a plan which of the following would you select?

 

  1. An unlimited duration
  2. A duration less than the activity it represents
  3. No duration
  4. A duration greater than the activity it represents

 

7.  If the optimistic estimate for a task is 12 days, pessimistic is 18 days and the most likely is 14 days what is the PERT estimate

 

  1. 16 2/3 days
  2. 17 1/3days
  3. 14 1/3 days
  4. 15 2/3 days

 

8.  What is the impact of a project having more than one critical path?

 

  1. It makes it easier to manage
  2. It increases the project risk
  3. It requires more people
  4. The situation is not possible

 

9.  If the number of resources used each month has a greater relative importance than time or cost you would

 

  1. Perform a Monte Carlo analysis
  2. Fast track the project
  3. Perform resource levelling
  4. Analyse the life cycle costs

 

10.  Your project plan results in a project schedule that is too long. If the project network diagram cannot change but you have extra resources, you would attempt to

 

  1. Fast track the project
  2. Perform a Monte Carlo analysis
  3. Crash the project
  4. Perform a value analysis

 

11.  A precedence diagram is different from an activity-on-arrow diagram in that it

 

  1. Is drawn with dark lines
  2. Has up to four relationships between tasks
  3. Has only finish to finish relationships
  4. May use dummy activities

 

12.  You have decided to estimate your project using one time estimate per activity or task. You would then use which method to identify the Earliest Finish Time?

 

  1. PERT
  2. PDM
  3. CPM
  4. WBS

 

 

13.  In creating your network diagram, you determine that waiting time is needed between two tasks. Another name for waiting time is

 

  1. Slack
  2. Float
  3. Lag
  4. CPM

 

14.  In trying to get the project completed faster, the project manager looks at the cost associated with crashing each task. A more complete approach to crashing would be to also look at____.

 

  1. The risk impact of crashing each task
  2. Customer opinion of what tasks to crash
  3. The day of the week the task is to take place
  4. Which project phase the task is due to appear in

 

15.  Present value is

 

  1. The value of assets that a company owns
  2. The value today of future cash flows
  3. The future value of money on hand today
  4. Designated by a percent

 

16.  A parametric estimate would be achieved by applying

 

  1. Historical data
  2. Consensus
  3. An educated guess
  4. A mathematical formula

 

17.  Which of the following is an example of quality assurance

 

  1. Inspection
  2. Process reviews
  3. Pareto diagrams
  4. Fishbone diagrams

 

18.  During the execution phase of the project the project manager’s company begins to make use of control charts on all their projects. A control chart can help to

 

  1. Focus on most critical issues to improve quality
  2. Focus on stimulating thinking
  3. Explore a desired future outcome
  4. Determine if a process is performing within its operational tolerances

 

19.  A sample of a population is taken when testing the entire population would

 

  1. Take too long
  2. Be too confusing
  3. Be mutually exclusive
  4. Show many defects

 

 

20.  Three-sigma deviation from a mean is equal to

 

  1. 75.26%
  2. 70%
  3. 97%
  4. 99.7%

 

21.  The most common causes of conflict on a project are

 

  1. Schedules, project priorities, personalities
  2. Schedules, project priorities, resources
  3. Schedules, project priorities, cost
  4. Schedules, project priorities, management

 

22.  “Why can’t we solve this problem by all sides giving a little?” is an example of what type of conflict resolution

 

  1. Problem solving
  2. Forcing
  3. Withdrawal
  4. Compromising

 

23.  If there are communication barriers it is likely to cause

 

  1. The project to be late
  2. The project to be over budget
  3. Conflict to occur
  4. Excessive change requests

 

24.  Communication is often enhanced when the sender _____ the receiver

 

  1. Speaks up to
  2. Uses more physical movements
  3. Talks slowly to
  4. Shows concern for the perspective of

 

25.  Project personnel performance is an issue on a particular project. The project manager should address this initially via

 

  1. Formal written communication
  2. Formal verbal communication
  3. Informal written communication
  4. Informal verbal communication

 

26.  Communication under a contract should tend toward

 

  1. Formal written communication
  2. Formal verbal communication
  3. Informal written communication
  4. Informal verbal communication

 

PMP Exam Sample ANSWERS

  1.  At which stages of the life cycle will risk be identified?

 

  1. Initiation
  2. Planning
  3. Execution
  4. All phases

 

Answer: D

 

 

2.  If a dependency requires that design be completed before construction can start, this is an example of

 

  1. Discretionary dependency
  2. External dependency
  3. Mandatory dependency
  4. Scope dependency

 

Answer: C

 

3.  In the context of planning and control where do bar charts improve on network diagrams?

 

  1. Identifying logical relationships
  2. Calculating critical paths
  3. Identifying resource trade-offs
  4. Tracking progress or status

 

Answer: D

 

4.  The estimate for Task A is O=3, P=7, M=4. What would be the PERT estimate?

 

  1. 5 1/3 days
  2. 4 1/3 days
  3. 3 2/3 days
  4. 3 1/3 days

 

Answer: B

 

5. Which project management tool would you use to identify the critical path?

 

  1. WBS
  2. Network diagram
  3. Project Control plan
  4. Bar chart

 

Answer: B

 

6.  In showing a milestone on a plan which of the following would you select?

 

  1. An unlimited duration
  2. A duration less than the activity it represents
  3. No duration
  4. A duration greater than the activity it represents

 

Answer: C

 

7.  If the optimistic estimate for a task is 12 days, pessimistic is 18 days and the most likely is 14 days what is the PERT estimate

 

  1. 16 2/3 days
  2. 17 1/3days
  3. 14 1/3 days
  4. 15 2/3 days

 

Answer: C

 

8.  What is the impact of a project having more than one critical path?

 

  1. It makes it easier to manage
  2. It increases the project risk
  3. It requires more people
  4. The situation is not possible

 

Answer: B

 

9.  If the number of resources used each month has a greater relative importance than time or cost you would

 

  1. Perform a Monte Carlo analysis
  2. Fast track the project
  3. Perform resource levelling
  4. Analyse the life cycle costs

 

Answer: C

 

10.  Your project plan results in a project schedule that is too long. If the project network diagram cannot change but you have extra resources, you would attempt to

 

  1. Fast track the project
  2. Perform a Monte Carlo analysis
  3. Crash the project
  4. Perform a value analysis

 

Answer: C

 

11.  A precedence diagram is different from an activity-on-arrow diagram in that it

 

  1. Is drawn with dark lines
  2. Has up to four relationships between tasks
  3. Has only finish to finish relationships
  4. May use dummy activities

 

Answer: B

 

 

12.  You have decided to estimate your project using one time estimate per activity or task. You would then use which method to identify the Earliest Finish Time?

 

  1. PERT
  2. PDM
  3. CPM
  4. WBS

 

Answer: C

 

13.  In creating your network diagram, you determine that waiting time is needed between two tasks. Another name for waiting time is

 

  1. Slack
  2. Float
  3. Lag
  4. CPM

 

Answer:  C

 

14.  In trying to get the project completed faster, the project manager looks at the cost associated with crashing each task. A more complete approach to crashing would be to also look at____.

 

  1. The risk impact of crashing each task
  2. Customer opinion of what tasks to crash
  3. The day of the week the task is to take place
  4. Which project phase the task is due to appear in

 

Answer: A

 

15.  Present value is

 

  1. The value of assets that a company owns
  2. The value today of future cash flows
  3. The future value of money on hand today
  4. Designated by a percent

 

Answer: B

 

16.  A parametric estimate would be achieved by applying

 

  1. Historical data
  2. Consensus
  3. An educated guess
  4. A mathematical formula

 

Answer: D


17.  Which of the following is an example of quality assurance

 

  1. Inspection
  2. Process reviews
  3. Pareto diagrams
  4. Fishbone diagrams

 

Answer: B

 

18.  During the execution phase of the project the project manager’s company begins to make use of control charts on all their projects. A control chart can help to

 

  1. Focus on most critical issues to improve quality
  2. Focus on stimulating thinking
  3. Explore a desired future outcome
  4. Determine if a process is performing within its operational tolerances

 

Answer: D

 

19.  A sample of a population is taken when testing the entire population would

 

  1. Take too long
  2. Be too confusing
  3. Be mutually exclusive
  4. Show many defects

 

Answer: A

 

20.  Three-sigma deviation from a mean is equal to

 

  1. 75.26%
  2. 70%
  3. 97%
  4. 99.7%

 

Answer: D

 

21.  The most common causes of conflict on a project are

 

  1. Schedules, project priorities, personalities
  2. Schedules, project priorities, resources
  3. Schedules, project priorities, cost
  4. Schedules, project priorities, management

 

Answer: A

 

 

22.  “Why can’t we solve this problem by all sides giving a little?” this is an example of what type of conflict resolution

 

  1. Problem solving
  2. Forcing
  3. Withdrawal
  4. Compromising

 

Answer: D

 

23.  If there are communication barriers it is likely to cause

 

  1. The project to be late
  2. The project to be over budget
  3. Conflict to occur
  4. Excessive change requests

 

Answer: C

 

24.  Communication is often enhanced when the sender _____ the receiver

 

  1. Speaks up to
  2. Uses more physical movements
  3. Talks slowly to
  4. Shows concern for the perspective of

 

Answer: D

 

25.  Project personnel performance is an issue on a particular project. The project manager should address this initially via

 

  1. Formal written communication
  2. Formal verbal communication
  3. Informal written communication
  4. Informal verbal communication

 

Answer: D

 

26.  Communication under a contract should tend toward

 

  1. Formal written communication
  2. Formal verbal communication
  3. Informal written communication
  4. Informal verbal communication

 

Answer: A

Pass ALL of your PMP exam questions with my PMP Mastery System HERE!