PMP Primer Masterclass Online Training
Shares

PMP Framework Questions and answers

PMP Framework Questions and answersPMP Framework Questions and answers

1. A project is best defined as:

A. A temporary endeavour undertaken to provide a unique product, service or result
B. A collection of tasks with a common objective
C. A significant non-routine change with defined objectives and a clear start and end
D. An extraordinary enterprise that is outwith the scope of business as usual

2. Which of the following is not a Project Management Knowledge Area?

A. Project Integration Management
B. Project Change Management
C. Project Risk Management
D. Project Time Management
3. Project Management is the application of …

A. Knowledge, skills, tools and techniques
B. Knowledge, skills, processes and techniques
C. Knowledge, experience, processes and techniques
D. Knowledge, skills, experience and techniques
4. What level of authority does a Project Manager have in a Balanced Matrix structure?

A. Limited
B. Moderate to high
C. Low to moderate
D. Little or none
5. How does the PMBOK define leadership?

A. Developing a vision and strategy
B. Communicating the vision by words and deeds
C. The ability to get things done
D. Consistently producing the key results expected by shareholders

6. For which of the following structures would you expect to see the Project Manager being full time but the Administrative staff part time?

A. Weak Matrix
B. Strong Matrix
C. Projectised
D. Balanced Matrix
7. Progressive elaboration is defined as

A. Developing in steps and continuing by increments
B. Increasing the scope of the work over time
C. Increasing the accuracy of estimates from phase to phase
D. Providing more detailed product specifications at lower levels of Work Breakdown
8. Stakeholders are

A. Those actively involved in the project or whose interests may be affected
B. Those who are expected to make an investment of time or money
C. Those who will be responsible for supporting the result after implementation
D. Those who will be part of the project team
9. Which of the following is a process within the Execution process group?

A. Risk Management Planning
B. Solicitation Planning
C. Activity Definition
D. Perform Quality Assurance
10. Which of the following is not a process within the Planning process group?

A. Risk Response Planning
B. Quality Planning
C. Communications Planning
D. Develop Project Charter
11. Continuous monitoring

A. Ensures that the project remains on track
B. Highlights the causes of problems
C. Enables the accurate forecasting of project outcomes
D. Provides the project team insight into the health of the project
12. The Project Manager has least authority in a …………………… organisation.

A. Weak Matrix
B. Balanced Matrix
C. Projectised
D. Functional
13. The Project Management Plan includes all of the following except

A. Scope Management Plan
B. Staffing Management Plan
C. Project Scope Statement
D. Procurement Management Plan
14. Which of the following is not a Project Management process?

A. Human Resource Planning
B. Qualitative Risk Analysis
C. Staff Motivation
D. Cost Estimating
15. Which of the following is not a characteristic of a project lifecycle?

A. Cost and staffing levels are low at the start
B. Costs peak at the mid-point of the lifecycle
C. Stakeholder influence is highest in the early stages
D. The probability of success is lowest at the outset

 

PMP Framework ANSWERS

1. A project is best defined as:

A. A temporary endeavour undertaken to provide a unique product, service or result
B. A collection of tasks with a common objective
C. A significant non-routine change with defined objectives and a clear start and end
D. An extraordinary enterprise that is outwith the scope of business as usual

Answer: A (PMBOK 1.2.1)

2. Which of the following is not a Project Management Knowledge Area?

A. Project Integration Management
B. Project Change Management
C. Project Risk Management
D. Project Time Management

Answer: B (PMBOK1.4.3)

3. Project Management is the application of …

A. Knowledge, skills, tools and techniques
B. Knowledge, skills, processes and techniques
C. Knowledge, experience, processes and techniques
D. Knowledge, skills, experience and techniques

Answer: A (PMBOK 1.3)

4. What level of authority does a Project Manager have in a Balanced Matrix structure?

A. Limited
B. Moderate to high
C. Low to moderate
D. Little or none

Answer: C (PMBOK 2.3.3)

5. How does the PMBOK define leadership?

A. Developing a vision and strategy
B. Communicating the vision by words and deeds
C. The ability to get things done
D. Consistently producing the key results expected by shareholders

Answer: A (PMBOK 1.5.5)
6. For which of the following structures would you expect to see the Project Manager being full time but the Administrative staff part time?

A. Weak Matrix
B. Strong Matrix
C. Projectised
D. Balanced Matrix

Answer: D (PMBOK 2.3.3)

7. Progressive elaboration is defined as

A. Developing in steps and continuing by increments
B. Increasing the scope of the work over time
C. Increasing the accuracy of estimates from phase to phase
D. Providing more detailed product specifications at lower levels of Work Breakdown

Answer: A (PMBOK 1.2.1)

8. Stakeholders are

A. Those actively involved in the project or whose interests may be affected
B. Those who are expected to make an investment of time or money
C. Those who will be responsible for supporting the result after implementation
D. Those who will be part of the project team

Answer: A (PMBOK 2.2)

9. Which of the following is a process within the Execution process group?

A. Risk Management Planning
B. Solicitation Planning
C. Activity Definition
D. Perform Quality Assurance

Answer: D (PMBOK 3.2.3)

10. Which of the following is not a process within the Planning process group?

A. Risk Response Planning
B. Quality Planning
C. Communications Planning
D. Develop Project Charter

Answer: D (PMBOK 3.2.2)
11. Continuous monitoring

A. Ensures that the project remains on track
B. Highlights the causes of problems
C. Enables the accurate forecasting of project outcomes
D. Provides the project team insight into the health of the project

Answer: D (PMBOK 3.2.4)

12. The Project Manager has least authority in a …………………… organisation.

A. Weak Matrix
B. Balanced Matrix
C. Projectised
D. Functional

Answer: D (PMBOK 2.3.3)

13. The Project Management Plan includes all of the following except

A. Scope Management Plan
B. Staffing Management Plan
C. Project Scope Statement
D. Procurement Management Plan

Answer: C (PMBOK Section 3 – Introduction)

14. Which of the following is not a Project Management process?

A. Human Resource Planning
B. Qualitative Risk Analysis
C. Staff Motivation
D. Cost Estimating

Answer: C (PMBOK 1.4.3)

15. Which of the following is not a characteristic of a project lifecycle?

A. Cost and staffing levels are low at the start
B. Costs peak at the mid-point of the lifecycle
C. Stakeholder influence is highest in the early stages
D. The probability of success is lowest at the outset

Answer: B (PMBOK 2.1.)

To Master Your PMP Exam – Click HERE:

PMP Exam questions and answers

About the Author Dave Litten

David spent 25 years as a senior project manager for USA multinationals, and has deep experience in project management. He now develops a wide range of project-related downloadable video training products under the Primer and PM Mastery System brand names. In addition, David runs project management training seminars across the world, and is a prolific writer on the many topics of project management.